Poarta Zmeilor din Munții Trascău

În această zi frumoasă de octombrie a venit rândul unei drumeții în Munții Trascău, și anume pe platoul Bedeleu. Se anunța o zi foarte frumoasă, așa că ne-am hotărât să profităm din plin de ea. Zis și făcut! Dimineața, în timp ce ne-am băut cafeaua acasă, am împachetat ceva "merinde" și apă în rucsac, ca să ne ajungă la două persoane de-a lungul zilei.

Punctul de plecare este satul Izvoarele, care se află în apropierea satului Colțești, la o distanță de aproximativ 50 de km de Alba Iulia și la 70 de km față de Cluj Napoca. Odată ajunși în sat, am lăsat mașina la punctul de plecare al traseului, mai exact unde se termină asfaltul.

Început de traseu prin pădure

Marcarea traseului de unde am lăsat mașina, până la Poarta Zmeilor și punctul de belvedere, se face pe cruce roșie. Ca și lungime, acest traseu dus-întors este de 18 km iar ca timp noi l-am făcut în 7 ore, dar cu pauzele de rigoare pentru poze și mâncare.

La început traseul pornește pe un drum de țară. La un moment dat, drumul a făcut stânga însă noi am luat-o la dreapta prin pădure. Am trecut o vale după care am urcat o porțiune de aproximativ vreo 45 de minute. Prin pădure este frumos deoarece se merge în paralel cu acea vale, susurul apei și păsările care ciripesc fac ca această porțiune de urcare sa fie un fleac, fiind atent la toate acestea timpul trece foarte repede. În momentul în care porțiunea cu urcarea se termină, ieșim și din pădure, iar în acel moment am intrat în Cheile Plaiului.

Animale la păscut

Ca și dificultate, acesta este un traseu mediu, singura porțiune mai dificilă este la început, după care se merge oblic pe platou pe porțiunea cu pășunat. Pentru mine nu era prima dată când am parcurs acest traseu. Am mai fost în luniile de vară și atunci am văzut o cireada de bivoli. I-am ocolit deoarece știam că masculii pot fi foarte periculoși. Nu am vrut să risc mai ales că pe acel platou nu prea ai copaci sau alte oportunități în care să te ferești de animale.

La un moment dat traseul intră iar prin pădure, aceasta fiind ultima porțiune care duce direct la obiectivul nostru. Pe perioada de vară, pe această porțiune, la intrarea în pădure, este o zonă de aproximativ 200 de metri care este plină de urzici "mutante", unele chiar de 1 m înălțime, așa că recomandabil ar fi să nu aveți pantaloni scurți pentru că nu prea aveți unde să vă feriți.

Valea Arieșului din punctul de belvedere Poarta Zmeilor

Nu după mult timp am ajuns la destinație, prima dată am mers la punctul de belvedere ca să ne odihnim, să mâncăm liniștiți și să admirăm priveliștea. De aici se vede foarte frumos Valea Arieșului, Sălciua de Sus și Sălciua de Jos.

Poarta Zmeilor se află chiar lângă punctul de belvedere, trebuie coborât puțin, aproximativ 5 minute pentru a ajunge la aceasta. Aceasta are forma unei porți destul de mari, interesantă ca și formă și poziționare. Aproape lângă intrarea în poartă se află intrarea în Peștera Poarta Zmeilor. Cine vrea să între ar trebui să aibă o sursă de lumină, o lanternă frontală ar fi excelentă, deoarece este o peșteră neamenajată. Intrarea se face puțin mai greu pentru că tavanul este foarte jos și trebuie să te apleci tare sau dacă ești mai înalt, să mergi în mersul piticului. Se poate sta în picioare în interiorul acesteia deoarece este foarte înaltă. Ca și lungime, aceasta are 125 de metri.

Peștera Poarta Zmeilor

În interiorul peșterii s-ar putea să fie și lilieci așa că să nu vă speriați.

Traseul este puțin lung ca lungime dar merită, adică într-o singură drumeție se pot vizita 3 obiective turistice iar singurul cost sunt combustibilul și mâncarea.

Întoarcerea la mașină s-a făcut pe același traseu, existând opțiunea ca și coborârea să se facă pe partea cealaltă a platoului, și anume pe la Peștera Huda lui Papară, dar noi aveam mașina în satul Izvoarele așa că a trebuit să ne întoarcem pe același drum.

Cheile Aiudului în depărtare