Mănăstirea Polovragi

Dorind să parcurg Transalpina, pornind din județul Alba, am început să mă documentez pentru a găsi locuri pe care nu le vizitasem. Așa am găsit și Mănăstirea Polovragi, aflată la doar 14km de localitatea Novaci.

Mănăstirea Polovragi este o mănăstirea de maici situată în localitatea Polovragi din județul Gorj. De asemenea este clasată ca monument istoric, iar în septembrie 2005 s-au sărbătorit 500 de ani de atestare documentară.

Biserica Mănăstirii Polovragi

Construită în stilul bizantin, Mânăstirea Polovragi este unică în țară datorită picturii pridvorului bisericii. Pictura este deosebit de valoroasă, atât în ceea ce privește iconografia, cât și execuția tehnică. A fost executată în frescă între anii 1698 și 1703, iar pictorii au fost primii elevi de la Școala Brâncovenească a Mânăstirii Hurezi, cu numele Andrei Constantinos, Gheorghe Istrate și Ranite.

Pictură din pridvorul Bisericii

Printr-o poartă din zidul nordic al incintei mănăstirii se poate vizita și bolnița Sf. Nicolae ctitorită de Episcopul Clement Lavrenție, la 1732 și fiind pictată la 1738 de Gheorghe și Ion - zugravi.

Bolnița Sf. Nicolae
Pictură din Bolnița Sf. Nicolae