Iarna cu Mocănița pe Valea Vaserului

Datorită sărbătoririi Micii Unirii, Mocănița a avut un program special având 2 curse în 24 ianuarie și respectiv 3 curse în 25 ianuarie. Cum și noi am fost liberi în 24 ianuarie, am hotărât să mergem din nou cu Mocănița, dar de această dată iarna, deoarece mai fusesem vara acum 2 ani. Așadar, am verificat ce tren mai are bilete disponibile și le-am rezervat online. Pentru a verifica programul Mocăniței și pentru a rezerva online biletele, trebuie intrat pe https://shop.cffviseu.com/, iar după selectarea numărului de bilete și plata acestora, veți primi un cod de rezervare necesar la casa de bilete pentru a putea ridica fizic biletele.

Vineri dimineața am pornit la drum din Cluj-Napoca și am setat ca și destinație pe GPS, adresa pensiunii din Vișeu de Sus unde urma să ne cazăm peste noapte. Am avut de alege să plecăm sâmbătă dimineața dis de dimineață pentru a ajunge cu cel puțin o jumătate de oră înainte de plecarea trenului și pentru a putea ridica biletele (acest lucru este specificat și după rezervarea biletelor pe site-ul Mocăniței) sau de a merge cu o zi înainte și să mai vizităm alte obiective din zonă, iar dimineața să mergem cu Mocănița. Așadar am ales cea de a doua opțiune și am plecat de vineri spre Vișeu de Sus. Din Cluj-Napoca până în Vișeu de Sus, sunt aproximativ 170km. Dar înainte de a ajunge în județul Maramureș, mai exact la granița cu județul Bistrița Năsăud și cu aproximativ 30km înainte de Vișeu de Sus, se află Hanul Tentea, unde am și făcut un mic popas. Acesta se află într-un cadru deosebit și te întâmpină cu muzică și mâncare tradițională. Una din specialitățile ce le puteți găsi în meniu, este Tigaia Hanul Tentea și constă în cârnați de casă și costiță. ambele prăjite și servite într-o tigaie.

Tigaia Hanul Tentea

După ce ne-am înfruptat cu bucatele alese, ne-am continuat drumul spre Vișeu de Sus. Am ajuns la pensiunea unde am fost cazați, iar cum timpul încă ne permitea și soarele încă nu apusese, fiind puțin trecut de ora 15:00, am pornit spre Mănăstirea Bârsana, fiind la 40km depărtare de Vișeu de Sus. Drumul e foarte bun, dar trebuie mers cu atenție deoarece sunt zone de serpentine. După o oră de condus am ajuns la Mănăstire chiar înainte de apus. Am lăsat mașina în parcarea amenajată și am urcat scările din parcare ce duc spre Mănăstire.

Mănăstirea Bârsana

La întoarcere ne-am oprit să luăm cina la Pensiunea La Cassa. Vă recomandăm cu încredere restaurantul lor, deoarece mâncarea este delicioasă, porțile sunt generoase și prețurile foarte bune. Poate ar fi bine să încercați să faceți o rezervare dacă doriți să luați masa la ei, deoarece pe timp de iarnă cum terasa e închisă, mesele au fost rezervare pentru oaspeții găzduiți în pensiune și cu greu am reușit să găsim o masă, dar a meritat. Drept dovadă, dimineața înainte să mergem spre Gara CFF am mers din nou la Pensiunea La Cassa pentru a lua micul dejun. Micul dejun este mai restrictiv, având doar meniuri strict bazate pe ouă cum ar fi ochiuri cu bacon sau se poate alege una din tipurile de omletă. Și aceste porții sunt foarte mari și vă veți sătura garantat.

După micul dejun, am luat din nou mașina și după aproximativ 5 minute de condus, am ajuns în parcarea Gării CFF. Parcarea este gratuită și sunt multe locuri disponibile. Am lăsat mașina în parcare și am mers să ne ridicăm biletele rezervate online. Pentru acestea este un ghișeu separat de unde se pot ridica bilete și pentru grupuri mai mari de persoane. Noi am avut rezervare la trenul de la ora 09:30, așadar am mai avut timp să facem câteva poze la trenul ce plecat la ora 09:00, acesta fiind primul. Mai apoi ne-am urcat în primul vagon al trenului nostru, vagoanele fiind pregătite, doar locomotiva urma să fie cuplată. Primul vagon dispunea și de o mică "terasă" la ambele capete unde se putea ieși pe parcursul călătoriei pentru a face fotografii, dar nu toate vagoanele au acest beneficiu. Unele din ele fiind și vagoane mai noi. Toate vagoanele aveau în ambele capete sobe, dar a durat puțin până s-au încălzit. Afară fiind -8 grade Celsius.

Excursia cu Mocănița durează aproximativ 6 ore și parcurge 42.6km dus-întors. Pe durata călătoriei mai face o oprire înainte de stația finală Paltini, unde călătorii pot achiziționa gogoși cu zahăr, plăcinte cu brânză și băuturi calde precum ceai sau cafea. De asemenea, în timpul acestei primi staționări, Mocănița se aprovizionează cu apă pentru a-și continua drumul spre stația următoare. În următoarea stație, dar și ultima, mai exact Paltini, timpul de staționare este de 1 oră 30 min. În tot acest timp, puteți să serviți un grătar și să consumați băuturi pe care le puteți achiziționa sau în cazul în care ați cumpărat pachetul "Mocănița Special" atunci veți putea folosi bonurile primite pentru a vă revendica meniul. Noi am ales biletul fără meniu inclus și am cumpărat ce am dorit să mâncăm. Se poate alege dintre meniurile cu cotlet la grătar, cârnați la grătar, mici la grătar sau un meniu mix grill ce conține toate cele trei preparate. Pe lângă acestea, meniul vine însoțit de chiflă și varză, dar poate conține și orez. Tot în această stație, se mai poate vizita și un muzeu despre Valea Vaserului. Iar dacă nu ați luat ultimul tren care este programat în ziua respectivă, veți putea să așteptați sosirea următorului tren pentru a-l fotografia sau a-l filma, lucru pe care noi l-am și făcut.

La întoarcere, dacă la plecare am fost în primul vagon, de această dată, am fost în ultimul, deoarece călătorii sunt rugați să își păstreze locurile, iar locomotiva trece în spatele vagoanelor pentru a-și schimba direcția de mers. Am profit de acest lucru și am ieșit pe "terasa" de care spuneam că dispune vagonul și am mai făcut fotografii.