Vulcanul stins de la Racoș

Era o zi...nu prea frumoasă și prielnică pentru o plimbare în aer liber, dar totuși ne-am hotărât să ieșim puțin din casă. Era păcat că după atâtea săptămâni de izolare să mai stăm încă în casă. Așa că draga mea soție plină de inspirație a găsit o locație unde nu am mai fost. Așa că am verificat starea vremii, a drumului și planul nostru s-a pus în mișcare.

Ne-am trezit și plecat la drum pe la ora 7. Am făcut aproximativ 3 ore până la destinația noastră, plecarea fiind din Alba Iulia. Destinația noastră pentru întreaga zi urma să fie Vulcanul stins de la Racoș, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt. Tot ceea ce era în plus față de aceste obiective...well...erau binevenite.

Vulcanul stins de la Racoș

Odată ce am ajuns la destinația noastră, am lăsat mașina puțin mai jos, exact în locul în care se termina asfaltul. Se putea și merge mai departe pe un drum de piatră până la lac, iar de acolo pe jos până la celelalte obiective.

Toate obiectivele sunt relativ în zonă, adică distanța dintre ele este de aproximativ 10-15 minute. Plimbarea pe jos a fost mult mai plăcută decât sa fi mers până la lac cu mașina și de acolo încă puțin până la restul.

Spre surprinderea noastră, a fost foarte multă lume în special la lac, unde era chiar foarte multă lume. Odată ce am parcat mașina, undeva pe stânga am plecat prima dată la vulcan, întrucât acesta era cel mai aproape și am zis că le luăm "strategic".

Vulcanul stins de la Racoș

Odată ajunși în interiorul vulcanului am putut să-l admirăm, diferitele forme și culori ale acestuia, îl fac să fie unic cel mai probabil la noi în țară. Pe jos încă se găsește nisip și rocă topită în urma erupției vulcanice. Este un loc frumos de vizitat, adică accesul la acesta nu este o problemă, nu există o taxă de intrare, la prima vedere singurele modificări față de acesta sunt niște garduri de protecție din lemn, pentru oameni, ca aceștia să nu cadă unde există riscul de așa ceva.

Următoarea destinație după acesta a fost Lacul de Smarald, care este tot relativ aproape, puțin am coborât până la drum iar apoi indicatorul arăta direcția spre acesta și spre coloanele de bazalt.

Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul este foarte frumos, păcat că am prins o zi mai mohorâtă dar tot nu a contat, deoarece ne-am bucurat din plin de plimbare. Și bineînțeles că și de masa de prânz, întrucât am luat masa fix lângă lac, puțin mai sus față de toată lumea care mai era pe acolo, dar priveliștea a fost draguță.

Acest lac cred că este plin de broaște, fiind înconjurat de stânci, în momentul în care broaștele scoteau sunete, acestea se auzeau așa tare întrucât aveai impresia că ceva păsări sau alte animale le produc, se auzeau chiar foarte tare. Pe stâncă se văd diferitele nivele de culori și texturi ale acesteia.

Lacul de smarald de la Racoș

Am petrecut ceva timp la lac, vreo 2 ore, după care am plecat mai departe spre coloane, aici iar era mai puțină lume. Din ce am văzut, cel mai vizitat obiectiv era lacul, deoarece se putea ajunge cu mașina până lângă el și atunci cred că era mai lejer pentru unii, celelelate neprezentând un așa mare interes pentru toți, dar pe noi nu ne-a deranjat. Coloanele de bazalt sunt foarte interesante prin forma, structura și mărimea acestora. La prima vedere nici nu zici că nu au fost făcute de mâna omului, cum se poate ca toate să aibă acea formă și structură aproape perfectă.

În vreo 4-5 ore trecusem pe la toate, deși eram pregătiți de ploaie cu umbrela, nici măcar un strop de ploaie nu a venit, deci până la urmă deși era vremea destul de închisă, tot am avut puțin noroc că nu a plouat.

Coloanele de bazalt de la Racoș
Vulcanul stins de la Racoș